Sağlıklı Anne Sütü İçin Neler Tüketilmeli...?


Anne sütü bebeğiniz için olmazsa olmaz bir besindir. Bebeğinizin gelişimine yardımcı olurken, emzirmek sizin de doğumdan sonra iyileşmenize oldukça fayda sağlayacaktır. Anne sütünün yeterli miktarda ve kaliteli olması sizin tükettiğiniz besinlere ve tabi ki ruhsal durumunuza bağlıdır. Annelik güdülerinizin sizi kötü etkilemesine kesinlikle izin vermemelisiniz.

Neler tüketilmeli ?

Öncelikle anne sütünü çoğaltan temel yapı taşı sudur. Günde en az 2-3 litre su tüketimi emzirme sonrası kaybettiğiniz suyu kazanmanızı sağlayacaktır. 

Anne sütünün kalitesini arttıracak takviyeler de mevcuttur. Ancak kesinlikle doktorunuza danışmadan kullanmayınız.

Doğumdan sonra kilolarınızdan kurtulmak için kesinlikle diyete başvurmamalısınız. Yeterli ve doğru şekilde beslenmeli, süt kalitenizi arttırmalısınız. Sağlıklı beslendiğiniz sürede kilolarınızdan da kurtulduğunuzu zaten göreceksiniz.

Bol sebze tüketin. Ispanak, brokoli, taze fasulye, roka, semizotu gibi protein açısından zengin besinleri tüketmeniz faydalı olacaktır.

Meyve tüketiminde dikkat etmeniz gereken şey mevsim meyvelerine yönelmek olmalıdır. Mevsimi dışında üretilen meyveler fazla miktarda kimyasal barındırır.

Meyve, sebze ve bakliyat tüketiminde dikkat etmeniz gereken nokta gaz oluşumudur. Eğer bebeğinizde oldukça rahatsız edici bir gaz problemi oluyorsa buna neden olan besinleri azaltmalısınız.

Et ve süt ürünleri tüketmelisiniz. Süt ürünleri kalsiyum açısından zengindir ve et ürünleri de etten alınan hayvansal protein için oldukça önemlidir.

Fazla şekerli besinler ve tatlılar süt oluşumuna hiçbir fayda sağlamazken kilo almanıza neden olabilir. Bu yüzden gereksiz şeker tüketiminden kaçınmalısınız.

Tam olarak boşalmamış memede süt üretimi yavaşlayacaktır. Bunun önüne geçmek için her iki memenizden de çocuğunuzu emzirmeniz, eğer yine de fazla süt kalıyorsa sağım işlemi yaparak dondurucuda saklamanız önerilir.

Emzirmeyi aceleye getirmeyin. Sizin ve çocuğunuzun rahat olduğu bir pozisyon bulun ve çocuğunuzun huzurlu bir şekilde emmesine izin verin. Gergin ve hızlı emzirme süreleri sütünüzün oluşumunu olumsuz etkiler.

Yeni doğum yapan annelerde görülen demir eksikliği için en önemli yardımcı besin yulaftır.

Ne kadar emzirirseniz sütünüz o kadar fazla olur. Çocuğunuzun acıkmasını veya ağlamasını beklemeden sık aralıklarla çocuğunuzu emzirmeyi deneyin. 6. aydan sonra ek gıdaya geçseniz bile emzirmeyi bırakmayın.

Anne sütü oluşumunu olumlu yönde etkileyen bitki çayları tüketebilirsiniz. Bu sayede hem kaybettiğiniz sıvı geri kazanırsınız hem de sütünüzü arttırabilirsiniz.

Emzirme döneminde alkol, sigara tüketmemelisiniz. Çay, kahve gibi kafein içeren içeceklerin tüketimini mümkün olduğunca azaltmalısınız.

Yorumlar