Doğru Karbonhidrat Seçimi.. Neleri Yemeliyiz ?

 Çoğumuzun bildiği karbonhidratların tümünün kilo yaptığı yada zararlı olduğu bilgisi yanlıştır. Vücudumuzun temel enerji kaynağı karbonhidrattır. Bu yüzden karbonhidratları tamamen kesmek bizlere hem kısa vadede hem uzun vadede çok zarar verecektir. Peki doğru karbonhidratlar nelerdir? 

Karbonhidratlar kimyasal yapılarına göre iki temel başlık altındadır. Bunlar Basit Karbonhidratlar ve Kompleks Karbonhidratlar.

1)BASİT KARBONHİDRATLAR

Basit karbonhidratların ilki beyaz şeker ve içeriğinde şeker barındıranlar. Bunlar özellikle kahvaltılarımızın başında yer alan bal, reçel, meyve suyu ayrıca akçaağaç şurubu, çikolata, kola, gazoz olarak sayılabilir. Beyaz şeker ise çoğunlukla çay ve kahvelerde kullanılmaktadır.

 İkinci basit karbonhidrat grubu ise beyaz un ve beyaz un içerikli besinlerdir. Bunlarında başında beyaz ekmek ve hamur işleri gelmektedir. 

Basit karbonhidratlar çabuk sindirilir ve sizleri çabuk acıktırır. Bir sonraki öğüne daha hızlı ve daha çok acıkmış şekilde geçmenize neden olur. Tok tutma özelliği sindirimi hızlı olduğu için daha azdır. Kan şekerinde ani değişimlere neden olur. Yemeniz gerekenden daha fazla yediğiniz için yağ oranınızın artmasına yol açmaktadır. Aynı zamanda Kalp-Damar hastalıkları ve diyabet gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

2)KOMPLEKS KARBONHİDRATLAR

Kompleks karbonhidratlar sindirimi zor ve başta lif içeriği olmak üzere besin değerli açısından zengindir. Kompleks karbonhidratlar rafine edilmemiş bu yüzden de lifleri ayrılmamıştır. Sindirimi için daha fazla enerji tüketilir ve kan şekerini dengede tutar. Bu karbonhidratlara örnek olarak sebzeler, meyveler, yulaf, kinoa, çavdar, karabuğday, bakliyatlar, kuruyemişler, chia tohumu, kabak çekirdeği, patates sayılabilir. 

Karbonhidrat vücudumuzun temel ihtiyacı olan enerjiyi bizlere sağlamaktadır.  Her iki karbonhidrat çeşidi de gramda 4 kalori etmektedir. Ancak tok tutması, kan şekerini dengelemesi, lif içeriği ve besin değerleri açısından doğru karbonhidrat seçimi sizlere ciddi oranda avantaj sağlayacaktır. Doğru karbonhidratı seçtin ancak tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? Vücudunuzun ihtiyacı olandan daha fazla karbonhidrat aldığınızda seçiminiz doğru bile olsa vücut bu fazla karbonhidratı enerji depolarını doldurduktan sonra yağa dönüştürmeye başlar. Bu nedenle az ve sık karbonhidrat alımı doğru bir seçim olacaktır. 

Aynı zamanda su tüketimi de çok çok önemlidir. Gün içerisinde mutlaka susamamış olsanız bile 2-2,5 litre su tüketmeniz gerekir. Dengeli ve düzenli beslenmek, yürüyüş ve egzersiz yapmak, ihtiyacınız kadar su tüketmek sağlıklı bir vücudun şifreleridir. Sağlıklı olmak inanın çok kolay bir seçim ve bu seçimi yapan sizden başkası olamaz. 

Sağlıklı Günler Dilerim.

Yorumlar