Wasabi Nedir..? Nasıl Yapılır..?

 Sıklıkla duymaya başladığımız wasabi nedir? Nasıl yapılır?, nerede yetişir?, faydaları nelerdir? Gelin birlikte bakalım.


Wasabi kök bitki olan bayır turpundan elde edilen bir hardal türüdür. Genellikle sushi ile tüketildiği bilinir ancak her balık türü ile tüketilebilmektedir. Genellikle Uzakdoğu mutfağında görülmektedir. 

Wasabi için antibiyotik etkisi olduğunu söyleyen doktorlar vardır. Astım, alerji ve kanser gibi hastalıklara da iyi geldiği bilinmektedir. Yaşlanmayı geciktirir ve ölü hücrelerden arınmaya yardımcı olur. Beyin felci ve beyin kanaması gibi hastalıklara karşı kanın pıhtılaşmasını önlemektedir. 

Wasabi suyu seven bir bitkidir ve yetiştirilmesi oldukça zordur. Çevremizde uygun fiyata wasabi olarak satılan birçok ürün aslında wasabi değildir. Yaban turpu, hardal, nişasta ve yeşil gıda boyası ile wasabi üretilir ancak wasabi bitkisi kullanılmadığı için bu sahte bir sos olur. Yetiştirmesi ve hasat edilmesi zor olduğu için uygun fiyatlı olma şansı da yoktur. Bu yüzden sektörde maliyet düşürmek için gerçek wasabi bitkisi kullanmaya birçok işletme vardır.

Wasabi bir kök bitkidir ve bu kökün rendesi ile wasabi sos üretilmektedir. Acı olan kısmı kök kısmıdır. 10-15 dakika içinde acısı ve aroması geçtiği için Japonya'da wasabi sos sipariş verildiğinde hazırlanır ve hemen sunulur. Sushi içerisinde kullanıldığında pilavın içerisine sarılır ve tadını bu şekilde daha uzun süre koruyabilir. 

Biberlerde bulunan kapsaisin maddesi acı hissini veren maddedir ancak wasabide bu maddeden daha kuvvetli bir acı vardır. Bu acı sadece ağız ve dilde kalmaz, burun ve solunum yollarına da yayılması ile acısı oldukça yoğun hissedilir. Bu acı hissi uzun süreli değildir. Üzerine yediğiniz farklı yiyecekler ve içecekler ile kolaylıkla yok olur. 

Wasabinin hazırlanması için genelde metal bir rende olan oroshigane kullanılır. Daha geleneksel yollarla wasabi üreten işletmeler ise kurutulmuş köpekbalığı derisi kullanarak bu sosu hazırlar. 

 

Wasabinin besin değerleri şöyledir;

100 gr wasabi için

Kalori: 109

Yağ: 0,63 g

Karbonhidrat: 23 g

Lİf : 7,8 g

Protein: 4,8 g


Yorumlar