Mutlaka Okumanız Gereken Kitaplar..

Hayatınız boyunca mutlaka okumanız gereken, ufkunuzu açacak, bilgi haznenizi arttıracak, inanılmaz kurgulanmış ve oldukça akıcı kitapları sizler için derledik. Bu kitapları okuduktan sonra olaylara bakışınız değişecek ve Dünya görüşünüzü birkaç adım yukarıya taşıyacak.

"En iyi kitapların okunması, geçmiş yüzyılların en büyük insanlarıyla konuşması gibidir" -Descartes


Aynı zamanda okuma alışkanlığı kazanmak kelime haznenizi zenginleştirir, zeka geliştirir, stresi azaltır, konsantrasyonu arttırır, hafızayı güçlendirir ve bunun gibi daha birçok faydası vardır. 


1. Mustafa Kemal Atatürk - Nutuk


Tür: Mustafa Kemal Atatürk Kitapları
Sayfa Sayısı: 208

Atatürk'ün kendi kaleminden çıkan bu eser Atatürk tarafından 15-20 Ekim 1927 tarihleri arasında Ankara'da toplanan Cumhuriyet Halk Partisi'nin İkinci Kurultayı'nda toplam 36,5 saat süren ve alt 6 günde okunan tarihi bir hitabeye dayanıyor. 

Başlı Başına 'Nutuk' bile Atatürk'ü diğer asker ve siyaset adamlarından çok faklı bir bakış açısına sahip olduğunu gösteriyor. Analiz gücü, muhakeme yeteneği, diplomatik ve stratejik zekası, politikaya bakışı, olaylara gerçekçi yaklaşımı gibi birçok özelliği Atatürk'ü farklı kılıyor.

2.Antoine de Saint-Exupery - Küçük Prens


Tür: Dünya Çocuk Klasikleri
Sayfa Sayısı: 112

"Güzelsiniz ama değersizsiniz, boşsunuz, boşunasınız," diye sürdürdü Küçük Prens. "Kimse sizin için canını feda edemez. Yoldan geçen sıradan biri, benim gülümün sizlere benzediğini, sizlerden hiçbir farkı olmadığını düşünebilir tabii. Ama o tek başına, hepinizden daha değerli; çünkü ben, onu suladım. Çünkü fanusu, onun üzerine kapattım. Çünkü paravanla, onu korudum. Çünkü, onun tırtıllarını öldürdüm - kelebek olsunlar diye bıraktığım bir iki tanesi dışında.- Çünkü onun yakınıp sızlanmasını, kendini beğenmelerini, hatta susmasını bile dinledim. Çünkü o, benim gülüm." Ve tilkinin yanına döndü. "Elveda," dedi. "Elveda," dedi tilki. "işte sırrım: Çok basit; gerçeğin özü gözle görülmez, yürekle bakmak gerekir." "Gerçeğin özü gözle görülmez," "Gülümü böylesine önemli yapan.." dedi Küçük Prens, unutmamak için.

3. Ahmet Hamdi Tanpınar - Saatleri Ayarlama Enstitüsü

Tür: Türk Edebiyatı Romanları
Sayfa Sayısı: 400

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın şiiri sembolist bir ifade üzerine kurulmuştur. Aynı anlatım tarzı romanlarına da zaman zaman sirayet eder. Ancak muhteva açısından metafizik eğilimleri ile estetik endişelerini şiire ayırdığı halde, sosyal temalar için nesri seçmiştir. Romanları, zengin hayat hikayesinden taşarak Türkiye meselelerine kendine has yorumlar getirir. Medeniyet değiştirme girişimlerinin insanımızı soktuğu çıkmazları araştırırken yaptığı tahliller, insanımız ve toplum yapımız açısından dikkate değer hükümler taşır. Saatleri Ayarlama Enstitüsü toplumumuzun bu değişme süreci içindeki durumunu, fertten yola çıkarak topluma varan teknikle anlatıyor.

4.Anthony Burgess - Otomatik Portakal


Tür: Roman
Sayfa Sayısı: 176

"Tüm hayvanların en zeki, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna bir baskı yöntemi uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıç kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hiçbir şey yapamıyorum.." Karabasan gibi bir gelecek atmosferi.. Geceleyin sokakları terörize eden, yaşamları şiddet üzerine kurulu gençler ve bu hikayenin anti-kahramanı Alex.. Yayımlandığı günden bu yana "kült roman" özelliğini kaybetmeyen Otomatik Portakal'ın 15 yaşındaki kahramanı, "iyi yada kötü nedir?", "İnsan özgür iradesiyle kaderini seçebilir mi?" gibi soruların yanıtlarını kurcalarken, şiddet dolu sahnelere Beethoven'ın, Mozart'ın müziği eşlik ediyor; Alex ve "çete kardeşleri" Pete, Georgie ve Aptalof, yarattıkları yepyeni dilin kelimelerini okurun zihnine kazıyor. Ünlü yönetmen Stanley Kubrick tarafından 1971'de filme de çekilen Otomatik Portakal tüm zamanların en sarsıcı romanlarından. "Cockney dilinde (ingiliz argosu) bir deyiş vardır. Uqueer as clockwork orange'. Bu deyiş, olabilecek en yüksek derecede gariplikleri barındıran kişi anlamına gelir. Bu çok sevdiğim lafı, yıllarca bir kitap başlığında kullanmayı düşünmüşümdür. Bir de tabii Malezya'da 'canlı' anlamına gelen orang gözcüğü var. Kitabı yazmaya başladığımda, rengi ve kokusu hoş bir meyvenin kullanıldığı bu deyişin, tam da anlatmak istediğim duruma, Pavlov kanunlarının uygulanmasına dayalı bir hikayeye çok iyi oturduğunu düşündüm." Anthony Burgess

5. Kürk Mantolu Madonna


Tür: Türk Edebiyatı Romanları
Sayfa Sayısı: 160

"Her gün, daima öğleden sonra oraya gidiyor, koridorlardaki resimlere bakıyormuş gibi ağır ağır, fakat büyük bir sabırsızlıkla adıl hedefine varmak isteyen adımlarımı zorla zapt ederek geziniyor; rasgele gözüme çarpmış gibi önünde durduğum 'Kürk Mantolu Madonna'yı seyre dalıyor, ta kapılar kapanıncaya kadar orada bekliyordum." Kimi tutkular rehberimiz olur yaşam boyunca. Kollarıyla bizi sara. Sorgulamaktan peşlerinden gideriz ve hiç pişman olmayacağımızı biliriz. Yapıtlarında insanların görünmeyeceği yüzleri ortaya çıkaran Sabahattin Ali, bu kitabın güçlü bir tutkunun resmini çiziyor. Düzenin sildiği kişiliklere, yaşamın uçuculuğuna ve aşkın olanaksızlığına dair, yanıtlanması zor sorular soruyor.

6.George Orwell - 1984


Tür: Roman
Sayfa Sayısı: 352

Parti'nin dünya görüşü, onu hiç anlayamayan insanlara çok daha kolay dayatılıyor. Her şeyi yutuyorlar ve hiçbir zarar görmüyorlardı çünkü tıpkı bir mısır tanesinin bir kuşun bedeninden sindirilmeden geçip gitmesi gibi, yuttuklarından geriye bir şey kalmıyor.

George Orwell'ın kült kitabı Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kabus senaryosudur. Bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmış. Geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgahlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olacak kadar gerçekçi bir romandır Bin Dokuz Yüz Seksen Dört. Güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır. 

7.George Orwell - Hayvan Çiftliği

Tür: Roman

Sayfa Sayısı: 152

İngiliz yazar George Orwell, ülkemizde daha çok Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı kitabı ile tanınır. Hayvan çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş bir diğer çok ünlü eseridir. 1940'lardaki "reel sosyalizm"in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından biri kabul edilir.

Hayvan çiftliği'nin başkişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir toplum oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuz, kısa sürede önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır. Ne yazık ki insandan daha baskıncı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuz, düpedüz Stalin'i simgelediği açıktır. Diğer kahramanlar gerçek kişileri çağrıştırmasalar da, bir diktatörlük  ortamında olabilecek kişilerdir.

Altbaşlığı bir peri masalı olan Hayvan Çiftliği, bir masal anlatımıyla yazılmıştır; ama küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değil, çarpısı bir politik taşlamadır.

8. Fyodor Mihayloviç Dostoyevski - Suç ve Ceza

Tür: Rus Edebiyatı

Sayfa Sayısı: 687

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski (1821-1881): İlk romanı İnsancıklar 1846'da yayımlandı. Ünlü eleştirmen V. Belinski bu eser üzerine Dostoyevski'den geleceğin büyük yazarı olarak söz etti. Ancak daha sonra yayımlanan öykü ve romanları, çağımızın edabiyat klasikleri arasında yer alsa da, o döneminde fazla ilgi görmedi. Yazar 1849'da 1.Nikolay'ın baskıcı rejimine muhalif Petraşevski grubunun üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Kurşuna dizilmek üzereyken cezası sürgün ve zorunlu askerliğe çevrildi. Cezasını tamamlayıp Sibirya'dan döndükten sonra Petersburg'da Vremya dergisini çıkarmaya başladı, yazdığı romanlarla tekrar eski ününe kavuştu. Suç ve Ceza Dostoyevski'nin bütün dünyada en çok okunan başyapıtı. 

9. Charles Dickens - İki Şehrin Hikayesi

Tür: Roman

Sayfa Sayısı: 508

Charles Dickens (1812-1870): Viktorya Dönemi İngilteresi'nin en önemli romancısı kabul edilen Dickens orta sınıf bir ailenin çocuğuydu. On iki yaşındayken ailesinin dara  düşmesi sonucu bir fabrikada çalışmaya başladı ve romanlarında büyük bir isabetle aktardığı işçi sınıfının hayatını gözlemleme fırsatını elde etti. Son romanlarından İki Şehrin Hikayesi Fransız Devrimi'nin şiddet ve coşku atmosferini Paris ve Londra ekseninde ele alır. Aristokrasinin halka zulmünü de, devrim yanlılarının, intikam dürtüsüyle kirlenmiş adalet anlayışını da reddeden bir insanlık yazılmış, aşk ve fedakarlığın giyotinin gölgesinde bile yeşerttiği hayatın romanıdır. Eder yayımlandığı 1859 yılından beri dünya çapında sayısız okura ulaşmıştır.

10. Harper Lee - Bülbülü Öldürmek

Tür: Roman

Sayfa Sayısı: 360

1961 Pulitzer Edebiyat Ödülü "İstediğin kadar saksağan vur vurabilirsen, ama unutma, bülbülü öldürmek günahtır." Tüm zamanların en sevilen hikayelerinden biri olan, kırktan fazla dile çevrilen, Oscar ödüllü bir sinema filmi için temel oluşturan ve yirminci yüzyılın en iyi romanlardan biri seçilen Pulitzer ödülü Bülbülü Öldürmek, Amerika'nın acımasız bir önyargı ile zehirlenmiş güneyinde geçen, sürükleyici, yürek burkan ve dikkat çekici bir büyüme hikayesi. Büyüleyici güzellikler ve vahşi eşitsizlikler dünyasında haksız yere korkunç bir suçla suçlanan bir "zenci"yi savunmak için her şeyi riske atan bir adamın hikayesi çocuk kahramanın gözünden anlatılıyor. Şefkat dolu, dramatik ve düşündürücü Bülbülü Öldürmek okurları insan doğasının köklerine; masumiyet ve deneyime, nezaket ve zulme, sevgi ve nefrete, mizah ve pathosa götürüyor. Harper Lee'nin her zaman basit bir aşk hikayesi olarak gördüğü romanı bugün Amerikan edebiyatının bir şaheseri olarak kabul edilir. "Lee estetiğin arkasına sığınmayı reddediyor. Kalemi öyle güzel, güçlü, ölçülü ki zor konuları doğrudan ele almak zorunda olmamasına rağmen Bülbülü Öldürmek'te tam olarak bunu yapmış." -Chimamanda Ngozi Adichie "Yaşama sevinciyle dolu, dokunaklı ve nadiren rastlayacağınız türden bir roman." -Truman Capote



Kitapların Bilgileri Tanıtım Bültenlerinden Edinilmiştir.

Yorumlar