Kitap Okumanın Faydaları..

  Düzenli olarak kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanmış birçok faydası vardır. Hem sağlığımız açısından hem de kişisel gelişimimiz ve bilgi haznemizi geliştirmemiz açısından faydaları saymakla bitmez.


Kitap okuduğunuzda kitapta yaşananları siz de yaşarsınız yeri gelir heyecanlanır, yeri gelir üzülür, yeri gelir sinirlenirsiniz. Birçok duyguyu yaşarsınız. 

Başka hayatlara dokunursunuz. Başka insanlarla tanışırsınız. Başka hikayeler dinlersiniz. 


Kitap okumak kelime haznenizi zenginleştirir..

Kitap okudukça bilmediğiniz kelimelerle karşılaşmanız çok muhtemel. Bu kelimelerin cümle içinde nasıl kullanıldığını, kelimenin ne anlama geldiğini, okuduğunuz için yazılışının nasıl olduğunu görmüş olursunuz. Buda kelime haznenize oldukça faydalıdır. En basitinden karşınızdaki insanla konuşurken bile bu fark gözler önüne serilir. Hangi kelimeyi seçeceğiniz ve hangi kelimeyi nerede kullanacağınızı bilmek sizi bir adım ileriye taşır. Bu durum birçok alanda size çok fayda sağlar.


Kitap okumak bilginizi çoğaltır..

Kitaplar bilgi konusunda bir deryadır. Kitap okuyarak hiç aklınıza gelmeyen konularda bile bilgi sahibi olabilirsiniz. Örneğin bir kitapta iş konusunda araştırma yaparken (bu konudaki kazanacağınız bilgileri hiç saymıyorum bile) sosyal hayatınızda size çok fayda sağlayacak bilgilere bile rastlamanız mümkün. Kitaplar kişisel gelişiminiz için ve bilgi dağarcığınız için harika kaynaklardır. İstediğiniz her konuda bilgi edinebileceğiniz bir denizdir.


Kitap okumak hafızanızı güçlendirir..

Kitap okurken okuduğunuz karakterleri, karakterlerin hayatlarını, bir önceki sayfada söylediği kelimeleri, hikayenin durumunu hatırsınız. Bu sağlam bir hafıza egzersizidir. Kitap okuma alışkanlığı kazandıktan sonra unuttuğunuz isimleri, telefon numaralarını ve daha birçok şeyi aklınızda tutabildiğinizi siz de göreceksiniz.


Kitap okumak daha iyi yazı yazmayı sağlar..

Kitap okudukça dilbilginiz geliştiği ve kelime hazneniz çoğaldığı için yazarken bunları kullanmanız kaçınılmazdır. İster bir yazar olun ister iş hayatında bir makale yazmanız veya sunum için rapor hazırlamanız gereksiz veya bunların hiçbiri olmasa bile günlük yaşamınızda resmi kurumlara yazı yazmanız gerekirse (ki buna herkesin mutlaka bir defa bile olsa ihtiyacı olmuştur) seçtiğiniz kelimeler ve hitap şeklinizin akıcılığı sizi bile şaşırtacaktır.


Kitap okumak hayal gününüzü besler..

Kitaptaki karakterleri, olayları, mekanları kendiniz canlandırırsınız. Kitap okurken beyninizde bu kitabın bir tiyatrosu oynanır ve yönetmen sizsinizdir. İstediğiniz gibi hayal etmekte özgürsünüzdür. Belki bir karakterin saçlarını sarı düşünürsünüz belki diğerinin boyunu kısa.. Hepsini siz belirlersiniz ve bu kurduğunuz yeni dünya hayal gücünüzün işidir. Her yeni sahnede veya yeni kitapta hayal gücünüz çalışmaya ve tiyatro oyununu oynamaya devam eder.


Kitap okumak empati yeteneğinizi geliştirir..

Kitap okurken üzülmeniz, sevinmeniz, heyecanlanmanız ve bütün duyguların sebebi empati kurmuş olmanızdır. Kitaptaki karakterin yerine kendinizi koyarsınız ve bu yüzden duygularını da yaşarsınız. Araştırmalara göre kitap okuyanların okumayanlara göre daha güçlü bir empati yeteneği olduğu kanıtlanmıştır.


Kitap okumak Alzheimer riskini azaltır..

Alzheimer, beynin hareketsiz olmasından faydalanan ciddi bir rahatsızlıktır. Kitap okumak, bulmaca çözmek, satranç oynamak gibi birçok aktivite beyni hareket etmeye zorlar bu yüzden Alzheimer riskini iki kat azaltmaktadır.


Kitap okumak rahat uyumanızı sağlar..

Yatmadan telefon ile uğraşmak veya bilgisayar ile ilgilenerek mavi ışığa maruz kalmaktansa kitap okumak rahat uyumanıza oldukça yardımcı olacaktır. Japonların sağlıklı ve uzun yaşama sırlarından biri de yatmadan 1 saat ve uyandıktan sonra 1 saat mavi ışığa ve radyasyona maruz kalmamaktır. Kimi okurlar uyumadan önce okuduğu kitabı rüyasında gördüğünü bile söylemektedir. Rahat uyumak için en iyi seçenek de yine kitap okumaktır.


Kitap okumanın daha sayamadığımız birçok faydası var ve çok eğlenceli. Bir kere başladığınızda eminim ki kitapları elinizden bırakamayacaksınız. Güzel günler.. Güzel okumalar dilerim..





Yorumlar