Kepek Neden Oluşur Ve Nasıl Geçer..?

 Yapılan çalışmalara göre her 2 kişiden 1'i kepek sorunu yaşamakta. Bu sorun bulaşıcı olmamakta ancak estetik açıdan rahatsızlık vermektedir. Kepek, saç derisinin fazla pullanması ile oluşur. Cildin alt kısmındaki hücreler yenilenir ve kendiliğinden yok olur. Bazı etkenler yüzünden bu süreç hızlanır, bozulur ve bu ölü deri hücreleri birleşerek kepek oluşumuna neden olur. 

Kepek sorununu kökünden çözmek için öncelikle altında yatan nedeni bulmak oldukça önemlidir. Daha sonrası için dışarıdan yapabileceğimiz birkaç müdahale söz konusu olur bunlar;


1. Kepekli saçlara özel üretilmiş şampuanları tercih etmek. Marketlerde veya eczanelerde bulabileceğiniz kepek şampuanlarını tercih edebilirsiniz.


2.Çay ağacı yağı kullanabilirsiniz. Çay ağacı yağı birçok cilt sorununda kullanılmakta ve ciltte oluşan bakteri ve mantar türleri ile savaşmaktadır. Çay ağacı yağını kullanırken hassas ciltlilerin dikkatli kullanması önerilir. Eğer herhangi bir kızarıklar veya tahriş ile karşılaşırsanız başka bir yağ ile karıştırabilir veya diğer yöntemleri deneyebilirsiniz.


3. Saçlarınızı tarayın. Saç köklerinizin hava alması, kan dolaşımınızı hızlanması ve biriken yağın cilt yüzeyine dağılması için etkili bir yöntemdir. 


4. Cilt hastalıklarınız kepek oluşumuna neden olabilir. Sinir ve stres çoğunlukla cilt hastalıklarının başlıca nedenlerinden olmaktadır. Olabildiğince stresten uzak kalmak cilt rahatsızlıklarınızı ve kepek oluşumunuzu azaltacaktır.


5. Çok fazla saç ürünü kullanmak kepek oluşumuna neden olur. Jöle, saç spreyi, köpük gibi saç ürünlerinin dazla kullanılması ve bunların yanı sıra saçların ısıya maruz kalması da kepek oluşumuna davetiye çıkarmaktadır.


6. Saçlarınızı iyi durulayın. Duştan sonra saçlarınızdaki şampuanı iyi durulamamanız durumunda saç köklerinizdeki ölü hücreler ile birlikte kepek oluşumunu çoğaltacaktır. 


7. Beslenmenize dikkat etmelisiniz. Cildinizde, saçınızda ve tırnaklarınızda yaşadığınız sorunların çoğu doğru beslenmemekten kaynaklanan sorunlar olmaktadır. Kepek de bu sorunlardan biridir. Dengeli ve düzenli beslenmek saç, tırnak ve cilt sağlığınız için oldukça önemlidir.


8. Saç boyanızı doğru seçmelisiniz. Saçlarınızı mümkünse boyamamanız sizin için en doğru seçim olacak ancak illa boyamak istiyorsanız ağır kimyasallar içermeyen ürünler tercih etmeniz gerekir.


9. Saçlarınızı düzenli yıkayın. Sık duş almak kadar uzun aralıklarla duş almak da kepek oluşumuna neden olur. Kendi düzeninizi oluşturarak duş almanız en sağlıklı olanıdır.


10. Hava değişimleri kepek oluşumunu tetikleyen bir başka maddedir. Soğuyan hava cildimizi ve saç derimizi kurutur bu nedenle kuruyan saç derisinde kepek oluşumu çoğalır. Saç derinizi korumak için şapka kullanabilirsiniz. 


En başta da dediğimiz gibi kepek sorunu vücudunuzun size gönderdiği bir sinyal olabilir. Bir doktora danışarak bu sorunun asıl nedenini araştırmanız ve bu soruna bir çözüm bulmaya çalışmanız çok önemlidir. Bununla birlikte saydığımız maddeleri de göz önünde bulundurursanız kepek sorununuzda kurtulmanız mümkün olur.

 

Yorumlar