Kafein Nedir..? Nasıl Etki Eder..? Ne Kadar Kullanılmalıdır..?

 Kafein, 1819 yılında Alman bir kimyager olan Friedrich Ferdinand Runge tarafından keşfedilmiştir. Kahve, çay, kakao gibi yaprak veya meyve halinde yetişen besinlerin içeriğinde bulunan doğal bir uyarıcı maddedir. Aynı zamanda hayvanların merkezi sinir sisteminde de bulunmaktadır.

Kafein çay, kahve, kola, enerji içecekleri, çikolata ve ağrı kesici ilaçlarda, kardiyovasküler hastalıklar ve sinir sistemi hastalıklarında etkili bir maddedir. En fazla kafein miktarı kahvede bulunur. Enerji içeceği ve kolaya sonradan ilave edilmektedir. 

HANGİ İÇECEKTE NE KADAR KAFEİN BULUNUR..?

Türk kahvesi 65-75 ml / 65 mg kafein

Filtre kahve 180-200 ml /120-170 mg kafein

Suda çözünen kahve (gold, klasik) 100-180 ml/ 60-80 mg kafein

Espresso  50-60 ml/ 120-200 mg kafein

Amerikano 250 ml/ 100 mg kafein

Enerji içeceği 250 ml/ 36mg kafein

Kola 250 ml / 25 mg kafein

Kola light 250 ml / 35 mg kafein

Yeşil çay 150 ml / 25-45 mg kafein

Siyah çay 150 ml / 40-55 mg kafein içerir.

KAFEİN NASIL ETKİ EDER..?

Kafein günlük kullanım sınırını geçmediğiniz sürece faydalı bir maddedir. Beyin nöronları uyku dışındaki sürede çalışır ve adenozin isimli reseptörlere bağlanmaya çalışan bir madde oluşur. Adenozin kendi reseptörlerine bağlandığında vücutta yorgunluk hissi meydana gelir. Uykusuz kalmanız veya uzun süre çalışmanız durumunda adenozin seviyesi yükselir. Siz yorgunluk ve uykusuzluk hissetmeye başlarsınız. İşte kafein tamda bu işlem için devreye girer. Kafein adenozin yerine geçer ve reseptöre tutunarak adenozin için tutunacak yer bırakmaz aynı zamanda adenozin gibi hücre içi sinyal tepkimelerini durdurur yorgunluk hissini ortadan kaldırır. 

Uyku sırasında bütün adenozin molekülleri temizlenir ve reseptörler boş kalır. Bu yüzden aldığınız kafeinin etkisini en fazla sabahları hissedersiniz


KAHVE + 20 DAKİKA

Bilim dergisi Psychophysiology ve Clinical Neurophysiology ' de yayınlanmış bir araştırmaya göre 20 dk yapılan şekerleme ve kahvenin etkilerini birlikte kullanan kişilerin yaptıkları işlerde çok daha az hata yaptıkları belirlenmiştir. Aynı zamanda bu kişilerin hafızaları da çok iyi çalışmaktadır. Bulunduğunuz yerde bile gözlerinizi 20 dakika kapatarak yarı uyanık şekilde olmanız bile yeterli olacaktır. Tek dikkat etmeniz gereken nokta derin uykuya geçmemek için olayı tadında bırakmanız. Derin uykuya geçip uyanmanız halinde iş daha kötü bir hal alacak ve sersemlemiş bir şekilde uyanacaksınız. Kahvenizi için ve 20 dk şekerlemenizi yapın. 

GÜNLÜK KAFEİN KULLANIMI NE KADAR OLMALIDIR..?

Günlük kafein seviyesi kişinin kilosuna, cinsiyetine ve daha birçok etkin özelliğine göre değişiklik gösterecektir ancak biz ortalama ve sağlıklı bir kişiyi ele alarak yine ortalama bir kafein kullanım sınırı çizelim. Kafein etkisini 250 mg ve üzerindeki dozlarda göstermeye başlamaktadır. Günlük 400 mg kafein tüketiminde herhangi bir sorun yoktur. Günlük olarak ortalama 2-3 fincan kahve veya 5-6 fincan çaydan fazlasını içmemenizi tavsiye ederiz. Yerinde kafein tüketimi sağlığınıza fayda sağlarken fazlası size zarar verecektir.


Yorumlar