İzlemeniz Gereken En İyi 10 Belgesel..

Pandemi ve bunun getirdiği kısıtlamalardan dolayı evlerde kaldığımız bu dönemde zamanımızı verimli kullanmak için en iyi yöntemlerden biri de belgesel izlemektir. Belgeseller bizleri bilgilendirmekle kalmıyor kurgularıyla ve görsel zenginlikleriyle bizlere harika bir seyir zevki sunuyorlar. Bu açıdan hem bilgilendirici hem akıcı hem de zamanınızı çok iyi değerlendirmenize yarayacak 10 belgeseli sizlerle paylaşıyoruz. 

Zevkler farklı olduğundan her konudan belgeseller seçmeye özen gösterdik umarız beğenirsiniz.

İyi Seyirler.. 

1. Sarı Zeybek (10 Kasın 1993)



Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün son 300 gününü anlatan 44 dakikalık biyografik bir belgeseldir. Belgeselin hem yapımcılığını hem yönetmenliğini hem de sunuculuğunu Can Dündar yapmıştır. Atatürk'ün hastalığını, tedavisini, en yakınlarındaki insanların anıları ile birlikte anlatmaktadır. Türkiye'de bazı okullarda derslerde gösterilmiş olan belgesel büyük ilgi görmüştür.


2.Yeryüzü (2006)


BBC yapımı tek sezonluk belgesel dizisidir. 11 bölümden oluşan dizinin seslendirmesini David Attenborough üstlenmiştir. Belgeselde nüfusun yeryüzüne etkisi anlatılırken henüz insan yüzü görmemiş bölgelerin olduğu anlatılıyor ve vahşi yaşam ile bizleri tanıştırıyor. 


3.Cosmos : Bir Uzay Serüveni (9 Mart 2014)


İlk olarak 2014 yılında yayınlanan Amerikan yapımı tek sezonluk belgesel dizisidir. Amerikalı gökbilimci Carl Sagan'ın 1980 yılında başlattığı Kozmoz serisinin günümüze uyarlanmış halidir. Sunuculuğunu astrofizikçi Neil deGrasse Tyson'ın yaptığı belgesel, evrensel uyumu ve insanlığın nasıl işlediğini etkili ve akıcı bir dil ile izleyiciye sunuyor. Aynı zamanda belgesel Emmy ödülü sahibi.
 lMDb 9.5


4.İnsan Gezegeni (13 Ocak 2011)


İngiltere yapımı olan belgesel dizisidir. Yapımını BBC, Discovery ve BBC Worldwide üstenmiştir. Seslendirmesini John Hurt'un yaptığı belgeselin Türkçe versiyonundaki seslendirmesini ise Tuncel Kurtiz yapmıştır. İnsanlığın vahşi doğa ile ilişkisini ve insanların zor şartlara nasıl ayak uydurduğunu, yaşam mücadelesini gözler önüne seren etkileyici ve oldukça akıcı bir belgesel. lMDb 9.3


5. Hayat (12 Ekim 2009)


Birleşik Krallık yapımı 2 sezonluk dizi belgeseldir. Yapımcılığını BBC üstlenmiştir. Hayvanların ve sürüngenlerin hayatta kalma mücadelesini konu alan belgesel oldukça ilgi görmüştür. lMDb 9.1


6. Solucan Deliğinden ( 9 Haziran 2010)


ABD yapımı bilim belgesel dizisidir. Seslendirmesini Morgan Freeman üstlendiği belgesel ilk olarak Discovery Science kanalında yayınlanmıştır. Tanrı, zaman yolculuğu ve varoluşumuz gibi birçok konuyu bizlere sunuyor.  lMDb 8.9


7.Evrenin Harikaları (6 Mart 2011)


Sunuculuğunu fizikçi Brian Cox'ın üstlendiği ve yapımcılığının BBC, Discovery Channel ve Discovery Science tarafından yapıldığı Birleşik Krallık yapımı dizi belgeselidir. Her bölüm için evrenin harıkası olarak görülen bir konu ele alınmaktadır. lMDb 8.8


8. İç İşler 


Amerikan yapımı belgesel dizisidir. Derin devlet, komplo teorileri ve bu sırların saklanması ile ilgili konuları ele alan ve ekonomik krizi anlatan belgeselde, finansal terimlere aşina olmayanların bile kolayca kapılabileceği bir dil kullanılmıştır.


9. 100 Yılın İtirafları (19 Mart 2004)


Eski ABD Savunma Bakanı Robert S. McNamara'nın moders savaşı ve doğasını anlattığı belgeseldir. Bakanlık yaptığı dönemde gözlemlediği olayların bizlere sunulmamış gerçek noktalarını gözler önüne seriyor.
lMDb 8.2


10.Şok Doktrini (16 Nisan 2010)


Polonya yapımı belgesel Naomi Klein'in aynı ismi taşıyan romanından uyarlanmıştır. Yazarın kapitalizmi eleştirdiği, kapitalizmin savaşlardan ve terörden nasıl beslendiğini, geçmişte akıl hastalarında kullanılan şok tedavisinin politikaya uygulanmasını konu alıyor.










Yorumlar