Ağız Ve Diş Sağlığı İçin Nelere Dikkat Edilmeli..?




Günde 2 kere en az 2 şer dakika dişlerinizi fırçalayın. Bu zaten altın kuraldır. Ağzınızdaki bakteriler yemekten 2 saat sonra üremeye başlar. Yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalamak faydalı olacaktır.

Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek, içeceklerden kaçınmalısınız.

Dişlerinizi kesinlikle kürdan yada benzeri sivri bir cisim ile temizlemeye çalışmayın. Diş aralarınızı temizlemek için diş ipi kullanmalısınız.

6 ayda bir muayene olmayı ihmal etmeyin. Diş çürüklerinin oluşumu aylar sürer bu yüzden erken teşhis ve müdahale her zaman önemlidir.

Diş sağlığından kalsiyum ve c vitamini çok önemlidir. Süt ve süt ürünleri kalsiyum açısından zengindir ve birçok meyve, sebze c vitamini içerir.

Yatmadan önce dişlerinizi fırçalamayı kesinlikle ihmal etmeyin. Gece tükürük salgısı azalır ve ağız kurur bu durum bakterilerin oluşumuna zemin hazırlar.

Fındık, ceviz gibi sert yiyecekleri kesinlikle dişleriniz ile kırmayın.

Diş fırçanıza fazla macun koymak diş fırçanızın fonksiyonunu azaltır ve dişlerinizin tam temizlenmemesine sebep olur. 

Sigara, alkol dişlerinizin en büyük düşmanlarındandır. Aynı zamanda fazla çay ve kahve tüketimi de dişlerinizi sarartır.

Ağza kalem sokmak, tırnak yemek, dudak, parmak, yanak ısırmak, çeneye el dayamak gibi alışkanlıklar diş ve çene yapısı için zararlıdır.

Diş hekiminiz haricinde kimseye dişlerinizi emanet etmeyin. Dişlerinizi hekiminiz uygun görmediği halde yada hekiminiz haricinde başka bir kişiye çektirmeyin.

Ağzı açık uyumak ağız sağlığı için zararlı olduğundan eğer uyurken burundan nefes alma sorununuz varsa doktorunuza danışıp sorununuzu çözmenizi tavsiye ederim.

Yaş İle birlikte dişlerinde sarardığı bilgisi çok yanlıştır. Dişleriniz sararıyor ise yaşınızdan dolayı değil iyi bakılmadığından dolayıdır.

Diş fırçası seçimi de oldukça önemlidir. Fırça kılları aynı sıradan tercihen düz, yuvarlatılmış uçlu 3-4 demet, orta sertlikte olmalıdır. Fırçanın kıl paralelliği 3 ay içerisinde bozulduğu için değiştirilmelidir. Bu paralellik 1 ay gibi kısa bir sürede bozuluyorsa dişlerinizi fazla bastırarak fırçalıyorsunuz demektir. 

Eğer bütün bakımlarınızı doğru yaptığınızı düşünüyor ve hala sorunlar yaşıyorsanız en kısa zamanda bir diş hekimine başvurmalısınız. Yaptığınız bakım rutininizin doğrulu hakkında bilgi almayı da unutmayın

Yüzünüzden gülümsemeniz hiç eksik olmasın.. :)


Yorumlar

  1. Çok açıklayıcı bir yazı olmuş :) çoğunu biliyoruz ama hep ihmal ediyoruz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aslında çoğunu hepimiz biliyoruz ama hep ihmal. Aslında çok dikkat edilmesi gerekiyor. Teşekkürler :))

      Sil
  2. ben diş macununu çok koyuyordum yeni bir bilgi edindim sayende canım teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder