Cildinizi Güneşten Koruyun

 

   Doğduğumuz günden itibaren cildimiz yaşlanmaya başlar, ancak belirtiler 30'lu yaşlara yaklaşana kadar ortaya çıkmaz. Sonuç olarak cildimizin görüntüsü, ona nasıl baktığımızla doğru orantılıdır. UV ışınlarından kaynaklanan yaşlanmaya 'photo-aging' denir. Epidermis (deriyi oluşturan üst katman) kalınlaşır, hücre yenilenmesi yavaşlar, cilt kurur ve pul pul bir görünüme sahip olur. Güneşin zararlı etkileri, cilt tipine ve hayat boyu güneşe maruz kalınan süreye bağlı olarak farklılık gösterir.





    Sağlıklı ve ışıl ışıl bir cilde sahip olmak için öncelikle cildin çok iyi korunması gerek. Bu yüzden özellikle yaz aylarında, cildinizi cilt tipinize uygun nemlendiricilerle bakıma alın. 

    Nemlendiricinizin sizi hem UVA hem de UVB ışınlarından koruyor olmasına dikkat etmelisiniz. UVA ışınları kırışıklıkların oluşmasına yol açarken aynı zamanda cilt kanserinin oluşmasını da tetikler. UVB ışınları ise güneş yanıklarına neden olur. 




    Hem sağlığınız hemde genç görünümünüzü korumak için güneşten korunma yollarını kendinize alışkanlık haline getirmelisiniz. Etkili bir korunma için, ürünlerin güneşe çıkmadan 30 dakika önce kullanılmadı sonrasında ise 2-3 saatte bir yenilenerek; özellikle yüzme, havluyla kurulanma ya da terleme nedeniyle kısmen yok olun UV filtrelerinin cilde tekrar kazandırılması gerekir. 




   Krem ile koruma sağlamanın yanında, güneşe çıktığınız saatlere de dikkat etmelisiniz. Yaz aylarında güneş ışınlarının en şiddetli olduğu öğlen saatleri (11:00 ile 15:00 arasında) güneşe çıkmamaya özen gösterin. Şemsiye, şapka kullanın, açık renk giysiler tercih edin. Gölgede ve bulutlu havalarda da tam olarak güvende olmadığınızı da unutmamalısınız. Çünkü UV ışınları çevreden yansıyarak da cilde ulaşabilir. Bu yüzden gölgede ve bulutlu havalarda da güneş koruyucunuzu kullanmalısınız. Herkese eğlenceli ve dinlendirici bir tatil dilerim...



Yorumlar